Η Νάξος

 

Ένας απο τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα

Απολαύστε τις διακοπές σας στη Νάξο στα Studios Sofia στην Αγία ΆνναNaxos Town

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με σπάνια ομορφιά και ιδιαίτερη μορφολογία εδάφους. Το νησί συνδυάζει την κυκλαδίτικη ομορφιά, μοναδικές παραλίες με ξανθιά ψιλή άμμο και καταγάλανα νερά, με το πράσινο να κυριαρχεί και τους 2 μεγάλους ορεινούς όγκους δημιουργόντας έντονες εναλλαγές τοπίων, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά.

Για να γνωρίσει όμως κάποιος πραγματικά την Νάξο πρέπει να ταξιδέψει στην ενδοχώρα της, να γνωρίσει τα ορεινά χωριά της, να περπατήσει στα δεκάδες παλιά μονοπάτια που την διασχίζουν απ' άκρη σ' άκρη, να ακούσει βιολί και λαούτο σε νησιώτικο πανηγύρι.

Η Χώρα, η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού,βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου. Στην «κορυφή» της Χώρας ξεπροβάλλει το Κάστρο: το επιβλητικό μεσαιωνικό κτίσμα που κατασκεύασε ο Ενετός Μάρκος Σανούδος, όταν δημιούργησε το Δουκάτο του Αιγαίου. Τα σπίτια της Χώρας, μέσα στα στενά ανηφορικά δρομάκια, αποτελούν την καλλιτεχνική συνεισφορά της κυκλαδικής και της ενετικής αρχιτεκτονικής στο νησί, με τα περίφημα αρχοντικά να ξεχωρίζουν για τη μεγαλοπρέπειά τους.

Στη Νάξο υπάρχουν περισσότερα από 40 χωριά, καθένα με τον δικό του χαρακτήρα. Η Απείρανθος, το "μαρμάρινο χωριό" όπως αποκαλείται (επειδή οι δρόμοι του είναι στρωμένοι με μαρμαρόπλακες), είναι κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Φανάρι, σε υψόμετρο 550-650 μ. Το Φιλώτι είναι ένα παραδοσιακό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του υψηλότερου βουνού των Κυκλάδων, του Ζα. Για τους φυσιολάτρες και τους φίλους της πεζοπορίας, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το χωριό, υπάρχει η πηγή του Ζα, από όπου ξεκινάει το μονοπάτι για το Σπήλαιο του Δία με τα σπάνια συμπλέγματα σταλακτιτών.

Η Κόρωνος, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Νάξου είναι χτισμένη σε κοιλάδα (σε υψόμετρο 540 μ.) στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού. Το χωριό παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με τα αρχοντικά σπίτια του και τα γραφικά καλντερίμια του με τα πολλά σκαλοπάτια.

Η Νάξος κατοικείται συνεχώς από τα πανάρχαια χρόνια (τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ.). Από το αρχαίο παρελθόν της, τα μνημεία που ξεχωρίζουν είναι η περίφημη Πορτάρα, η είσοδος ενός μεγαλειώδους ναού του Δήλιου Απόλλωνα, που όμως έμεινε ημιτελής, και ο μαρμάρινος Κούρος που βρέθηκε στο λατομείο μαρμάρου, κοντά στο σημερινό χωριό Απόλλωνας.

Naxos Island
Naxos Island
Naxos Island
Naxos Island

Πως θα έρθετε

Ακτοπλοϊκώς
Υπάρχουν πολλά δρομολόγια για την Νάξο από το λιμάνι του Πειραιά και τα γειτονικά νησιά.

Το ταξίδι με ταχύπλοο από τον Πειραιά διαρκεί 3.5 ώρες και με συμβατικό καράβι 5.5 ώρες.

Αεροπορικώς
Η Νάξος συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα με 1-2 δρομολόγια την ημέρα. Η διάρκεια ταξιδίου είναι μόλις 30 λεπτά.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

openseas.gr
Όλα τα δρομολόγια πλοίων. Πολλά δρομολόγια ανακοινώνονται μετά τον Φεβρουάριο - Μάρτιο, συνεπώς σας προτείνουμε να επισκέπτεστε το site συχνά.

naxosdestinations.com
Τα δρομολόγια των λεωφορείων της Νάξου.

naxosactivities.com
Ό απόλυτο οδηγός για τις δραστηριότητες στη Νάξο.

marinetraffic.com
Χρήσιμες πληροφορίες για μετακινήσεις από το αεροδρόμιο για το λιμάνι του Πειραιά.

aia.gr
Η θέση των πλοίων σε πραγματικό χρόνο.